מורשת ניטשה בגרמניה 1990-1890

סטיבן א' אשהיים

מאז מותו לא פסקו הניסיונות לנכס את רעיונותיו של פרידריך ניטשה למטרות פוליטיות ותרבותיות מגוונות. בגרמניה היו לניסיונות אלה תוצאות הרות גורל. פרופ' סטיבן אשהיים מתאר כרוניקה מאלפת של נוכחות הפילוסוף בחיים ובפוליטיקה הגרמניים, ממפנה המאה העשרים עד לאיחוד גרמניה בשלהי המאה. פרידריך ניטשה בסיפור זה הוא הוגה דעות, שיצירתו הותאמה לשפע מפעלים מנוגדים. אנרכיסטים, פמיניסטים, נאצים, יהודים, סוציאליסטים, מרקסיסטים, ציונים, צמחונים, אמנים אוונגרדיים, נאמני תרבות הגוף ושמרנים קיצונים הם רק חלק מקבוצות האנשים שנשאו את נס ניטשה בגאון.

ספר המחקר המנומק והבהיר הזה חושף את הזיקה בין ניטשה לנציונל-סוציאליזם ועומד על מגוון הגילויים של הופעת ניטשה בהיסטוריה הגרמנית המודרנית. הרהורי הפילוסוף "שלא בעִתם", כפי שמלמד סטיבן אשהיים, רלוונטיים היום יותר מתמיד לאתגרים המוסריים, האסתטיים והאינטלקטואליים של זמננו.

סטיבן אשהיים מחזיק בקתדרה ללימודים אירופיים ע"ש ויג'באני באוניברסיטה העברית בירושלים ומלמד היסטוריה תרבותית ואינטלקטואלית בחוג להיסטוריה. בין כתביו: Brothers and Strangers: The East European Jew in German and German-Jewish Consciousness, 1800-1923 (1982); Culture and Catastrophe: German and Jewish Confrontations with National Socialism and Other Crises (1996); Scholem, Arendt, Klemperer: Intimate Chronicles in Turbulent Times (2001); In Times of Crisis: Essays on European Culture, Germans and Jews (2001); ed., Hannah Arendt in Jerusalem (2001); Beyond the Border: The German-Jewish Legacy Abroad (2007).

הוא עורכו של הספר חנה ארנדט בירושלים (המרכז להיסטוריה גרמנית ע"ש ר' קבנר, האוניברסיטה העברית בירושלים, על ידי הוצאת הספרים ע"ש י"ל מאגנס, האוניברסיטה העברית, ירושלים).


קרא עוד  >
אזל