חידת פשר החלומות העסיקה את האדם מראשית תולדותיו, ופתרונות רבים ומגוונים ניתנו לה במשך הדורות, מן המצרים הקדמונים ועד פרויד ויונג במאה העשרים. אך עתה מתחילות לעלות תשובות חדשות ומפתיעות מן המחקר המדעי.
המהפכה המתרחשת בימינו בשאלה איך ולמה אנו חולמים מערערת כמה יסודות בתורותיהם של פרויד ויונג גם יחד. עם זאת, יש חלקים חשובים בתורותיהם של השניים הנתמכים עתה בראיות מדעיות. המהפכה שהחלה במעבדה טחובה אחת בשיקגו באמצע שנות החמישים הואצה בעשור האחרון הודות לטכנולוגיות חדשות המאפשרות לראות בפועל את המוח בשעת השינה והחלימה עד הרמה המולקולרית. במעבדות ברחבי אמריקה הצפונית ואירופה, ומדרום אפריקה עד ישראל, חוקרים מתחומים שונים ומגוונים, כגון ביוכימיה, הנדסה אווירונאוטית, מיקרוביולוגיה ורובוטיקה חוברים אל הנוירופיסיולוגים והפסיכולוגים במאמץ לחבר את חלקיה של חידת הנפש החולמת.
ספר זה מביא את סיפורם של המדענים האלה ואת סיפורה של המהפכה שחוללו, ומתאר איך החלימה משפיעה על הלמידה, על הזיכרון ועל מצב הרוח, מדוע ואיך התפתחה השינה באבולוציה של האדם ושל בעלי חיים אחרים, איך פעולתו של המוח בעת השינה מסבירה את תכונותיו הייחודיות של החלום, כגון חוסר סבירותו ואופיו הרגשי המיוחד, ואיך יכול אדם להשפיע על תוכן החלום בזמן שהוא חולם, במה שמכונה "חלימה צלולה". ולבסוף, מחקרי השינה והחלימה אף שופכים אור על השאלה המסקרנת מכול, מהו מקור התודעה.