קבוצת סטודנטים מן האוניברסיטה העברית בירושלים וחבורת אינטלקטואלים ואישי ציבור מכל גוני הקשת שהצטרפה אליהם הקימו בראשית שנות החמישים ארגון, "שורת המתנדבים" – מסגרת של פעילות אזרחית על-מפלגתית, שקראה תיגר על דרכי ניהולה של המדינה הצעירה. חבריה ביקשו לשלב ולמזג "תביעה" לשינוי ולתמורה עם "תרומה" לחברה: פעילות התנדבותית לשילובם של עולים חדשים בחברה וקריאה לאכיפת נורמות של מִנהל תקין.
משטר הצנע והתפשטות השוק השחור, מצוקת העלייה וסימנים של שחיתות ציבורית יצרו תחושה של אכזבה גדולה בדור הצעיר, וזו שימשה קרקע נוחה לפעילותה של "שורת המתנדבים". הפעילים הצביעו על כשלים במערכת הפוליטית ובמִנהל הציבורי; ביקשו לסלק את המפתח הפוליטי ולא היססו לגנות סימנים של עבירות צווארון לבן והעדפת מקורבים.
הארגון הסעיר את חיי הציבור במדינה, וכשסגן המפקח הכללי של משטרת ישראל, עמוס בן גוריון, הגיש נגדם תביעת דיבה, התמקדה בו תשומת לב הציבור כולו. עד מהרה, הוצבו במוקדו של פולמוס ציבורי גלוי ונוקב על תפקידיה וגבולותיה של הביקורת ועל זכותם וחובתם של אזרחים מן השורה לתבוע שינויים ולהצביע על כשלים.
המשפט היה שיאו של הארגון וסימן את ראשית שקיעתו. חברי הארגון התפכחו והלכו איש-איש לדרכו, בניסיון למצוא את מקומם ברבדיה השונים של החברה הישראלית.
הדוקטור פולה קבלו מתארת בכישרון רב את הביוגרפיה של הארגון, ומציעה לקורא נתיב חלופי להבנת ראשית בניינה והקמתה של מדינת ישראל בשנותיה הראשונות. לקחיו של שורת המתנדבים: קורותיו של ארגון אזרחי ומסריו לא איבדו מכוחם גם כשמדינת ישראל מציינת שישים שנה להיווסדה.
פולה קבלו היא מרצה במכון בן גוריון לחקר ישראל והציונות באוניברסיטת בן גוריון בנגב.
הועדה האקדמית: פרופ' חנה נוה, פרופ' אשר ססר, פרופ' דינה פורת, פרופ' רון צוויג, ד"ר ירון צור, ד"ר שלום רצבי, פרופ' אניטה שפירא.
ועדת המערכת: פרופ' אניטה שפירא, פרופ' אלי שאלתיאל, ד"ר מאיר חזן.