נסיכה הולנדית עשירה שהקימה בעיר הקודש בית מידות למי שישרוד את סוף העולם, הרופא היהודי של סולטן זנזיבר שפירק בעצמו את אוהל המשיח, מנהל בית החולים היקֶה שדרש מעובדיו למלא את כל הטפסים בכתב רש״י - אלו רק מקצת הדמויות שחיים באר מעלה מנבכי ההיסטוריה של ירושלים ומדובב את סיפוריהן המרתקים. לצד זאת הוא חושף פרקים פחות מוּכּרים בחיי אישים ידועים, שגורלם נקשר בגורל העיר, בהם אליעזר בן יהודה, י״ח ברנר ובני חבורת ״האחדוּת״ (רחל ינאית בן צבי, יצחק בן צבי, דוד בן גוריון ואחרים).
כך נוצרת תמונה ייחודית ומפתיעה של ירושלים, מתקופת ״היישוב הישן״ ועד זמננו, בדרך המשלבת את כישרון הסיפור של בן העיר עם יכולת מחקרית מרשימה המובילה לתגליות מעוררות השתאות ולבחינה מעמיקה של מהות העיר, על שלל ניגודיה, בגשמיותה וברוחניותה.
בַּספר כונסו לראשונה רשימות ומאמרים שחיים באר פרסם במשך למעלה מיובל שנים, לצד רשימות חדשות. הספר משיב אל קדַמת הבמה פן אחר בכתיבתו של באר, מחבר הרומנים נוצות, עת הזמיר, חבלים, לפני המקום, אל מקום שהרוח הולך וחלומותיהם החדשים, וספרי העיון גם אהבתם גם שנאתם: ביאליק, ברנר עגנון — מערכות יחסים, מזיכרונותיה של תולעת ספרים: מסעות בעקבות סופרים וספרים וחדרים מלאים ספרים.